|
|
Eftersom jag funnit att det inte finns så mycket
fakta om kräftor på internet så får nu alla
"kräftbitna" här lite allmän information om
kräftor. Mina källor finns längst ner på sidan om
någon skulle vilja fördjupa sig i ämnet ytterligare.
Historia
Vissa anser att kräftorna har funnits i Sverige i mer
än 9000 år men det finns ingen litteratur som nämner
något om dem förrän på 1500-talet. Våra Svenska
kungar från den tiden och framåt verkar ha uppskattat
kräftor som mat, medan t.ex. Linne´ inte ansåg att dom
överhuvudtaget var tjänliga som mat. Sverige drabbades
av kräftpest redan 1907 i Mälaren, och pesten spred sig
bland flodkräftorna sedan neråt landet. Första
importen från Nordamerika av dom pesttåliga
signalkräftorna skedde redan 1960, men det dröjde in
på 70-talet innan dom planterades ut i någon större
omfattning. Gotland och Öland har fortfarande
flodkräftbestånd och har därför förbud mot att
plantera in signalkräftor som är bärare av pesten.
Biologi
Kräftan tillhör leddjuren och har 5 par gångben. Det
finns c:a 450 arter av sötvattenskräftor fördelat på
3 familjer, signal- och flodkräftan tillhör familjen
Astacidae. Kräftor tros kunna bli uppemot 20 år gamla
och den största uppmätta signalkräftan var 21 cm lång
och hade en vikt på c:a 300 gram, medans längsta
flodkräftan var 17,2 cm. Längdmåttet mäts mellan
pannhornet och mellersta stjärtflikens kant. Färgen kan
variera från blå, lila, röd till nästan svart, där
färgen bestäms till stor del av födan och miljön,
blå kräftor har inte haft tillgång till alger och
gröna växter. Kräftor är allätare, fast vuxna
kräftor äter mest vegetabilisk föda, medan yngel
första sommaren mest äter animalisk föda.
Kräftans skal växer inte så därför måste kräftan
byta skal för att kunna växa, vuxna kräftor byter skal
1-3 gånger/år, medan småkräftor som växer fort
måste byta skal 4-7 gånger/år. Miljön och tillgången
på föda avgör hur fort kräftorna växer och därmed
också hur ofta dom byter skal. Innan en kräfta är
mogen att stoppas i grytan har den ömsat skal c:a 20ggr.
Första skalömsningen sker någon gång mellan slutet av
maj och mitten av juli beroende på klimatet, andra
ömsningen fram emot månadsskiftet aug/sept. En
skalömsning innebär att kräftan har ökar 10-15% i
längd och 30-50% i vikt. När kräftorna har ömsat är
dom helt försvarslösa för en tid och ligger då bara
och trycker i sin håla tills skalet har hårdnat.
Kräftor blir könsmogna vid en längd av 7-8cm, och det
motsvarar en ålder på 2-4 år för signal, och 3-7 år
för flod. Parningen sker i september/oktober och äggen
kläcks sedan i juni året därpå. En signalkräfthona
lägger ungefär 250 ägg, medan flodkräfthonan ungefär
hälften, man räknar med att mindre än 5% av ynglen
blir fullvuxna.
Kräftor går inte i ide, men blir mindre aktiva under
vintern. Kräftor har förmågan att återbilda
förlorade klor och ben, och det är därför som en del
kräftor har en klo som är mindre än den andra.
Kräftor andas med gälar och kan klara sig länge
ovanför vattenytan bara det är fuktigt och svalt. Hanen
kännetecknas av att den har större klor än honan, samt
att den har ett extra benpar på bakkroppen som är ett
parningsorgan. Honan har en bredare stjärt än hanen och
saknar dom extra benen på bakkroppen, ofta ser man
direkt att det är en hona när man ser en kräfta med
relativt små klor mot en jämförelsevis stor
mellankropp. Kräftor är mest aktiva under dygnets
mörka period och en liten ökning i ljusintensitet kan
sätta ned aktiviteten, dock kan dom om det är ont om
föda tvingas att vara aktiva även på dagen.
Miljö
Kräftor hindrar sjöar från att växa igen, 100kg
konsumtionskräftor motsvarar c:a 2 ton färska växter.
För att kräftor ska trivas och fortplanta sig krävs
det att det finns gott om mat och skydd, friskt syrerikt
vatten med ett pH-värde över 6, även förekomst av
järn och mineraler i vattnet kan vara ödesdigert.
Kräftor kan inte fortplanta sig i lägre pH-värde än
6, och klarar sig inte i igenväxta syrefattiga sjöar,
det får heller inte förekomma några typer av gifter
eller lösningsmedel. Därför är inte alla småsjöar
lämpliga för inplantering av kräftor, endast stora
hanar har en förmåga att överleva i dåliga vatten.
Man kan säga att drickbart vatten är
bra kräftvatten. Kräftor kan inte kan simma utan dom
går, och trivs därför inte i gyttja. Dom trivs bäst i
steniga bottnar där det går att gräva så att dom kan
få skydd. Mörka fläckar i lederna på signalkräftor
är skalsvamp (kräftpest) och bör ej finnas på högst
15% av beståndet, är det mer är ofta beståndet för
stort eller vattenkvaliten för dålig vilket framkallar
stress hos kräftorna.
Signal
vs Flod
Båda har samma biologi, samma miljökrav och smakar lika
bra.
Signal är motståndskraftig mot pest, snabbare
tillväxt, lägger fler ägg, är tyngre vid samma längd
och kännetecknas av att den har en vit fläck på klon
inne i "tumvecket". Signal kräftor är mer
aggressiva än flod. Vid en provmätning i Finland fann
man att signalkräftor vid en ålder av 15mån hade en
längd av 80mm i snitt och efter 27mån 100mm i snitt,
motsvarande siffror för flodkräftor var 48mm och 71mm.
Skötsel av kräftbestånd
Kräftors huvudfiende förutom människan är andra
kräftor, därför bör se till att de största
kräftorna tas bort för att dom äter upp fler kräftor
än dom producerar. Andra fiender för kräftor är ål,
abborre > 15cm och framförallt mink. Har man gott om
mink vid kräftvattnet måste man sätta ut minkfällor.
Flodkräftor kan plockas upp om dom är mer än 9cm medan
den mer snabbväxande signalkräftan bör vara 10cm för
att honorna ska hinna föröka sig några gånger innan
dom konsumeras, dessutom ökar fångstens vikt med c:a
50% om man ökar minimimåttet från 9 till 10 cm. Att
detta är något att fundera på förstår man om man
tänker på att för att få ihop 1kg rent kräftkött
går det åt c:a 145 hannar på 10cm, eller c:a 200 honor
på 10cm.
Ofiskade gamla bestånd har ofta stor
andel konsumtionskräftor medan hårt fiskade bestånd
ofta har det omvända förhållandet. Andelen
konsumtionskräftor av de fångade bör vara runt 20%,
och är det mer än 40% bör man fiska hårdare, men man
bör ändå spara en del stora kräftor för att inte få
ett s.k. "dvärgbestånd". Har man stort antal
skadade kräftor, med t.ex. bara en klo beror det på att
dom är aggressiva, vilket i sin tur beror på att man
har ett för tätt bestånd, för dålig födotillgång
eller för dåliga skyddsmöjligheter.
Man kan mäta kräftors konditionsfaktor med en formel,
och bör då få en faktor för hanar på 3,5-4 och för
honor en faktor på strax över 3. Konditionsfaktor =
Kräftans vikt i gram / (Kräftans totallängd i cm)3 x 100
Fisketips
Bästa fiskeredskapet är mjärde, anglad med vitfisk,
mört, braxen eller ruda. Mjärdar fiskar av c:a 13 m2
och bör därför placeras med c:a 5 meters mellanrum i
stilla vatten, i rinnande kan avståndet vara lite
längre då vittringen sprids bättre där. Fiska på 0,5
- 3m djup, i rinnande vatten grundare ofta ner till 15-20
cm. I ljust vatten går dom djupare, i mörkt vatten
grundare, sätt dom första burarna där det är skugga
för där börjar kräftorna att röra sig först. Släta
sandbottnar, gyttjiga bottnar eller hög växtlighet är
dåliga fångstplatser, ideala bottnar är steniga med
grus, grenar, och begränsad växtlighet. Kräftorna är
aktivast på sensommaren/förhösten, i mörka vatten är
det bäst på kvällen, i ljusa vatten är det bäst på
natten. Varma mulna nätter är bäst, regn är bra,
medan däremot åska och tryckande väder eller kalla
nätter med månsken inte är bra. När kräftorna nyss
ömsat skal går det inte att fånga dom för då är dom
oskyddade och ligger bara stilla och trycker.
Recept
Det finns nog lika många recept som det finns
kräftfiskare men jag har sammanställt ett ungefärligt
grundrecept som jag tror bör fungera för de flesta.
Ingredienser:
Ett tjog kräftor
2,5 liter vatten
1 dl grovt salt
2-3 sockerbitar
ev. 1 öl (ej lättöl)
6 dillkronor
Skölj kräftorna noga i kallt vatten, helst ska dom
sumpas innan för att tarmen ska tömmas och ev. bismak
försvinna. Koka upp lagen med vatten, salt, socker, dill
och låt koka i 5min. Samtidigt kokar man upp vanligt
okryddat vatten i en mindre gryta för att kunna förkoka
kräftorna. Förkoka kräftorna i en minut några åt
gången, se till så att vattnet stormkokar innan du
lägger i kräftorna, och lägg inte i fler än att
vattnet kokar. Förvara dom förkokta kräftorna så att
dom inte hinner kallna innan dom ska ner i lagen. När
alla kräftorna är förkokta lägger man kräftorna i
lagen och kokar dom i 9-10 minuter. När kräftorna är
färdigkokta är det viktigt att lagen med kräftorna
kyls ner så fort som möjligt, ställ grytan i kallt
vatten eller förvara grytan på ett svalt ställe. Dom
gamla dillkronorna bör tas bort och ersättas med nya
färska.
Kräftorna bör ligga i lagen i minst 10 timmar innan man
äter dom, och serveras lämpligen tillsammans med vitt
bröd, smör, ost, kall öl och frostig snaps.
Tillbaka
Källor:
Westman - Ackefors - Nylund: Kräftor,
biologi-odling-fiske
Per Nyström - Tommy Rönn: Kräftor och kräftodling
C.G. Hammarlund - A. Stellan Karlsson: Litet ABC om
kräftor och kräftodling
Författat av
U Heiding
|
|